top of page

Wat doet een ceremoniespreker?

Een ceremoniespreker:

Luistert

Om jullie verhaal te kunnen vertellen, is het voor een ceremoniespreker belangrijk om zo veel mogelijk informatie te vergaren. De CS stelt daarom gerichte vragen en luistert met een open hart naar jullie wensen, verwachtingen, emoties,...

Uiteraard kies je zelf hoeveel je wilt vertellen. 

Creëert

Met al die informatie gaat een ceremoniespreker vervolgens aan de slag om de ceremonie vorm te geven. Misschien is er in jullie verhaal een rode draad? Of misschien is er een thema of sfeer die jullie volledig typeert? Een CS gaat hiernaar op zoek en bedenkt een concept, zodat alles één mooi geheel wordt. Hierbij horen ook unieke rituelen en eventueel advies bij passende muziekkeuze.

Schrijft

Dit beslaat een groot en belangrijk deel in het creatieproces van de ceremoniespreker. Sommige ceremoniesprekers maken hierbij gebruik van bestaande standaardteksten die voor meerdere ceremonies ingezet worden. Andere ceremoniesprekers (zoals ik) doen dat niet. Ik vertrek steeds van een blanco blad, waarop langzaam maar zeker jullie verhaal getekend wordt. 

Een ceremoniespreker doet dus ook aan storytelling, het vertellen van een verhaal, en dat is telkens uniek. Dit vraagt tijd, zorg en aandacht. En dat weerspiegelt zich ook in de prijs.

Begeleidt

Kiezen jullie voor sprekers (familieleden, vrienden) tijdens jullie ceremonie? De ceremoniespreker contacteert en begeleidt deze sprekers zodat alles in het geheel past en hun teksten op tijd klaar zijn. Wil je dat de teksten nagelezen en eventueel gecorrigeerd worden? Ook dat kan, het zit echter niet standaard in het pakket van een ceremonie.

Vertelt

Eindelijk! De dag van jullie ceremonie is aangebroken! Het woord 'ceremoniespreker' zegt het zelf: spreken tijdens de ceremonie. De CS vertelt die dag jullie verhaal, kondigt de sprekers aan en begeleidt de rituelen.

Is ceremoniespreker hetzelfde als ceremoniemeester/wedding planner?

Neen, dat zijn twee verschillende zaken, al zullen sommige ceremoniesprekers ook de taak van ceremoniemeester op zich nemen. De hoofdtaak van een ceremoniemeester is de coördinatie van een event, optreden, viering of andere gebeurtenis. Hij/Zij heeft de leiding over tafelzetting, begeleiding van de gasten en sprekers, de suite (huwelijk), maakt een draaiboek en leidt alles in goede banen. Bij afwezigheid van een ceremoniemeester kan een ceremoniespreker deze taken dus (deels) overnemen, maar niet elke ceremoniespreker zal dit doen.

bottom of page